BINGE EATING (TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU)

Makale:
DİYETİSYEN SERGEN GÖZENER
Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza ve son yıllarda sıkça duyduğumuz tıkınırcasına yeme bozukluğu (Binge Eating) gibi hastalıklar psikiyatrik hastalıkların içerisinde yer almaktadır. Yeme bozuklukları için özgün bir neden bilinmemektedir.
Binge Eating günümüzde en yaygın yeme bozukluklarından bir tanesidir. Genellikle erişkin bireylerde sık sık görülmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmalarda, tıkanırcasına yeme bozukluğuna kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmıştır.

Binge Eating kısa süre içerisinde kontrol edilemeyen aşırı yeme ataklarıdır. Bu kısa sürede yiyebileceğinden çok daha fazla bir miktar da besin alımı gerçekleşmektedir.
Bulimik hastalar gibi, aşırı kalorili besinleri tüketmeye eğimlidirler fakat kusma, laksatif ve diüretik kullanımı görülmemektedir. Binge Eating tanısı koyulabilmesi için son 3 aylık periyotta atakların en az bir kez görülmesi gerekmektedir. Genellikle son 6 aylık sürede en az 2 gün bu ataklar ortaya çıkmaktadır.
Klinik araştırmalarda bu bozukluğun aşırı kilo ve obezite ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ana tanı kriterlerinden birisi fazla miktarda gıda tüketimidir.

Tıkanırcasına yeme depresyonla doğrudan bağlantılıdır. Özgüven eksikliği, kendini sevmeme, kendiyle barışık olmama, yalnız hissetme, mutlu olamama, vücudunu beğenmeme, vücudunu sevmeme gibi bir çok faktörler bu sendromu desteklemektedir.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Tanı Kriterleri
– Yenileyen tıkınırcasına yeme nöbetleri
– Aynı zaman diliminde ve benzer koşullarda çoğu insanın yiyebileceğinden çok daha fazlasını yeme
– Normalden daha hızlı yeme
– Rahatsız edici biçimde doyana kadar yeme
– Açlık hissi olmasa dahi tıkanırcasına yeme

Binge Yeme bozukluğuna sahip olanların sahip olduğu riskler ;
– Obezite
– Kalp, Damar Hastalıkları riski
– Diyabet
– Yüksek Tansiyon
– Sindirim Sistemi rahatsızlıkları
– Artan kaygı, Depresyon

Tıkanırcasına yeme bozukluğu tedavisinde ilk tedavi yöntemi psikolojik destek almak olmalıdır.